Neden Çelik?

Neden çelik tercih ediliyor? Çelik, bina ve köprülerin yanı sıra çok çeşitli diğer yapıların yapımında kullanılan en yaygın malzemedir. Çelik güçlü ve dayanıklıdır.

Ancak aynı zamanda esnektir. Mukavemet ve esnekliğin birleşimi, takviyenin gerekli olduğu ancak ağırlığın minimumda tutulması gereken birçok uygulama için ideal hale getirmektedir.

Çeliğin mukavemet ve esnekliğin birleşimi, takviyenin gerekli olduğu ancak ağırlığın minimumda tutulması gereken birçok uygulama için ideal hale getirir. Çelik betondan daha güçlüdür. Yani betonla aynı sonucu elde etmek için daha az çelik kullanabilirsiniz. Bu, inşaat için gereken malzeme miktarını azaltır, bu da para tasarrufu sağlar ve atık bertaraf maliyetlerini azaltır.

Çelik, dövülebilir bir malzeme haline gelene kadar işlenen ve ısıtılan demir cevherinden yapılmış bir malzemedir. Çelik çok güçlü, dayanıklı ve esnektir. Yüzyıllardır inşaatta kullanılmaktadır ve endüstriyel imalatta en önemli malzemelerden biri olarak kabul edilmektedir. Neden çelik? Dediğimizde dayanıklılık kaşarımıza çıkan ilk önemli özelliktir.

Bina Yapımında Neden Çelik?

Çelik, bina yapımında aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok uygulamaya sahiptir. Kirişler ve kirişler gibi çerçeveleme elemanları ve Kontrplak kaplama veya OSB (yönlendirilmiş yonga levha) kaplama gibi kaplama panellerinde çelik malzemesi harika bir etkiye sahiptir.

Oluklu metal çatı kaplama veya dik dikişli metal çatı kaplama gibi çatı kaplama malzemeleri de çeliktendir. Çelik zemin makasları veya I-kirişler gibi zemin kaplama malzemeleri de son zamanlarda yoğun bir düzeyde ilgi görmektedir.

Çelik, karbon ve diğer elementlerle bir demir alaşımıdır. Çelik, saf demirden daha güçlüdür, ancak daha az dövülebilir ve işlenmesi daha zordur. Çelik, insanlık tarihinde alet ve silah yapımında kullanılan ilk metaldi. Yüzyıllardır kılıç, bıçak, zırh, çivi ve vida yapımında kullanılmıştır.

Çeliğin Kullanım Özellikleri Nelerdir?

Neden çelik kullanılır? Çeliğin kullanım özellikleri nelerdir? Çelik, mukavemet-ağırlık oranı nedeniyle diğer malzemelere göre tercih edilmektedir. Bir gökdelen veya köprü gibi büyük bir şey inşa ederken, her ons önemlidir. Örneğin çelik, alüminyum veya plastik gibi diğer malzemelere kıyasla gücü korurken ağırlıktan tasarruf sağladığı için otomobillerde kullanılmaktadır.

Çelik, demir ve karbondan, genellikle %0,2 ile %2,1 arasında karbondan ve az miktarda başka elementlerden oluşan bir metal alaşımıdır. Karbon, demir için en yaygın alaşım malzemesidir, ancak çeşitli diğer alaşım elementleri de kullanılır. Bu noktada çelik geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde hep favori konumda yer alan en temel yapı malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çelik, yılda 1,3 milyar tondan fazla üretilen, dünyadaki en yaygın malzemelerden biridir. Binalarda, altyapıda, araçlarda, gemilerde, otomobillerde ve makinelerde ve ayrıca çok çeşitli diğer ürünlerde önemli bir bileşendir. Çeliğin nitelikleri, diğer malzemelere kıyasla yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti içerir. Zorlu koşullar altında tahribata ve bozulmaya karşı dayanıklıdır.