Dünyanın En Ünlü Çelik Yapıları

Çelik yapı tasarımları, konutlar ve apartmanlar gibi çok aileli konut kompleksleri de dahil olmak üzere hemen hemen her tür bina için kullanılabilmektedir.

Çelik malzemesi, ayrıca köprüler, stadyumlar, depolar ve diğer büyük ölçekli altyapı projelerinin yapımında da kullanılmaktadır. Bu yapıların yanı sırada Dünyada büyük yankılar uyandıran ünlü yapılar çelik malzemesi kullanılarak inşa edilmiştir.

Çelik üretimi, farklı kaya türlerinden elde edilebilen bir mineral olan demir cevherinin kullanımına dayanmaktadır. Cevher sıvı hale gelinceye kadar fırında ısıtılır, ardından kalıba dökülerek soğumaya bırakılmaktadır. Bu işlem, çelik yapmak için kullanılan çok büyük metal parçaları olan külçelerle sonuçlanmaktadır. Bu da çelik malzemesinin hem güçlü bir malzeme olmasını hem de yapı sektörünün aranılan bir malzemesi olmasını mümkün kılmaktadır.

Çelik yapılar dünyanın her yerinde karşımıza çıkmaktadır. Dünyada çelikten yapılmış büyüleyici, benzersiz birçok yapı bulunmaktadır.

Eiffel Kulesi

Aşıklar şehri olarak anılan dünyanın en popüler başkentlerinden biri olan Paris’te 1889 yılında inşa edilen Eiffel Kulesi 10.130 ton çelik kullanılarak inşa edilmiştir. Eiffel Kulesi 200.000 metrekare alana en tepe noktası 330 m yükseklikte inşa edilmiştir. Eşsiz bir yapı olan Eiffel Kulesini yılda 6 milyon turist ziyaret etmektedir.

Eyfel-Kulesinin-Hikayesi

Brooklyn Köprüsü

New York'ta bulunan Brooklyn köprüsü East River üzerinde bulunmakta Brooklyn ile Manhattan'ı birbirine bağlamaktadır. Köprünün yapımına 1870 yılında başlandı ve yapımında kullanılan sert ve kalın çelik nedeniyle tamamlanması 13 yıl sürdü. Brooklyn Köprüsü Dünya üzerinde ilk çelik tel kullanılarak inşa edilen yapı özelliği taşımaktadır. Toplamda 1834m uzunluğa sahip köprünün ana ayakları arasındaki açıklığı 486 m’dir.

brooklyn

Empire State Binası

1931 yılında inşa edilen Empire State Binası, Chrysler Binası'nın dünyanın en yüksek binası unvanını elinden almıştır. Manhattan, Fifth Avenue'de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alan bina 102 katlıdır ve 1576 merdiven basamağına sahiptir. Yüksekliği 381 m anten ile beraber toplamda 443,2’dir. Yapımında 57 bin ton çelik kullanılmıştır. Empire State Binası göz kamaştıran yapısıyla dünyanın en ünlü gökdelenleri arasında yer almaktadır.

EmpireStateNewYokCity

Burj Khalifa

344,000 m² alanda 828 metrelik yüksekliğe sahip olan Burj Khalifa binasının 160 katı kullanılmaktadır ve binanın yaklaşık 150. kattan sonraki katları çelik olarak inşa edilmiştir. Binanın ana iskeleti betonarmedir, ancak 31.400 ton çelik içermektedir. 3 loblu Y şekilli olarak inşa edilen bina bir merkezi çekirdeğin etrafında üç element bulunan hymenocallis çiçeğinden ilham alınarak tasarlanmıştır.

Burj-Al-Khalifa-listelist-7

Sidney Liman Köprüsü

Avustralya’da yer alan Sidney Liman Köprüsü 52.800 ton Çelikten yapılmıştır. Toplam uzunluğu 1.149 metredir, en geniş açıklığ 503 metredir ve yüksekliği 134metreye ulaşır. 1932 yılında inşa edilen köprü dünyanın en büyük çelik kemer köprüsüdür.

Sidney-Limanı-Köprüsü

Pekin Ulusal Stadyumu

Görünümü kuş yuvasına benzediği için “Kuş Yuvası” olarak anılan Pekin Ulusal Stadyumu 2008 Olimpiyat oyunları için inşa edildi. Stadyumun yapımında toplamda 42.000 tondan fazla çelik kullanıldı. 80,000 kişilik kapasiteye sahip olan Stadyum’un tamamı çelikten inşa edildi.

pekin

Taipei 101 Kulesi

Taipei Kulesi, Burj Khalifa’nın dünyanın en yüksek binası unvanını elinden almıştır. Yapımı 2004 yılında tamamlanan Taipei 101 Kulesi’nin çatıya kadar olan yüksekliği 460 metre, En uç kısmına kadar olan yüksekliği ise 509 metredir. Bina 101 katlı olduğu için Taipei 101 olarak adlandırılmıştır. Bina dev çelik kolonlardan ve çelik çerçeve ağından oluşturulmuştur.

taipei