Hafif Çelik

Hafif çelik tam anlamıyla yeni nesil teknolojileri içeren bir malzemedir. Yumuşak çelik, en yaygın kullanılan çelik türlerinden biridir. Nispeten yumuşak, dövülebilir bir özelliğe sahiptir.

Yani elle veya makine ile şekillendirilebilir. Yumuşak çelik ayrıca korozyona karşı yüksek bir dirence sahiptir ve kaynaklanması kolaydır.

Hafi çelik, Yumuşak çelik, başka element içermeyen bir demir ve karbon alaşımıdır. Alaşımda bulunan karbon miktarı, metalin ne kadar sert veya yumuşak olacağını belirler. Yüksek karbonlu yumuşak çelikler, düşük karbonlu yumuşak çeliklerden daha fazla karbona sahiptir. Bu da onları daha sert ve daha güçlü ama aynı zamanda daha kırılgan yapmaktadır.

Düşük karbonlu yumuşak çelikler daha yumuşaktır. Ancak aynı zamanda daha esnetirler. Yani yüksek karbonlu yumuşak çelikler kadar kolay çatlamadan veya kırılmadan bükülebilirler. Yumuşak çeliklere genellikle karbon içeriğine göre bir numara verilmektedir.

Yumuşak çelik, karbon ile demir alaşımlıdır. Yumuşak çelik, ekonomik olması ve yaygın olarak bulunması nedeniyle inşaatta en yaygın kullanılan malzemelerden biridir. Yumuşak çelik, otomobil üretimi, inşaat, makine ve diğer endüstriyel kullanımlar dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalara sahiptir.

Hafif Çelik Tarihi Nasıldır?

Hafif çelik ilk olarak 1740 yılında Benjamin Huntsman tarafından geliştirilmiştir. O dökme demirden yüksek kaliteli çelik üretmek için bir pota işlemi geliştirdiğinde, bunu, karbonun metalde çözünmesine izin verecek kadar yüksek bir sıcaklıkta refrakter kil pota içinde odun kömürü ile eriterek üretmiştir.

Yumuşak çelik, ağırlıkça minimum %0,28 karbon içeriğine sahip bir demir-karbon alaşımıdır. Yumuşak çelik, en yaygın çelik şeklidir ve tüm çeliğin yaklaşık %95'i yumuşak çelik olarak üretilir. İyi kaynaklanabilirliğe ve şekillendirilebilirliğe sahiptir. Ancak genellikle yüksek mukavemetli düşük alaşımlı (HSLA) çelikler kadar güçlü veya dayanıklı değildir.

Düşük maliyeti, üretim kolaylığı ve geniş bulunabilirliği nedeniyle yumuşak çelik, otomobillerden inşaat malzemelerine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Yumuşak çelik, bükme ve kaynaklama gibi metal işleme teknikleri kullanılarak çeşitli şekillerde kolayca şekillendirilebildiği için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Peki, hafif çeliğin içerisinde ne var? İşte detaylar!

Hafif Çeliğin İçeriğinde Ne Var?

Düz karbon çeliği olarak da bilinen hafif çelik, maksimum %0,25 karbon içeren ve az miktarda başka elementler içerebilen düşük alaşımlı bir çeliktir. Karbon, yumuşak çeliğin birincil alaşım bileşenidir. Ancak aynı zamanda diğer alaşım bileşenleri olarak az miktarda manganez, silikon ve fosfor ve muhtemelen bir miktar nikel içermektedir.

Yumuşak çelik, -190 ila +130°C (-298 ila +264°F) aralığında tokluğun gerekli olduğu tel, çubuk ve çubuklar gibi uygulamalar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, görünümün ve dayanıklılığın çok önemli olduğu, takviye çubukları ve levhaları, depolama tankları, boru sistemleri ve mimari kaplama gibi birçok genel inşaat amacı için de kullanılmaktadır. Bu da hafif çelik malzemesinin son zamanlarda sıklıkla tercih edilmesini mümkün gale getirmektedir.