Demir Çelik Fiyatları

Demir çelik fiyatları dünya genelinde farklı nedenlerden kaynaklı olarak değişiklik göstermektedir. Konutlarda en çok kullanılan malzemelerin başında demirler gelmektedir.

Öte yandan endüstride ise çeliklerin kullanım alanları oldukça fazladır. Demir fiyatları genel olarak çelik fiyatlarından daha pahalı olmaktadır.

Çelikler yaklaşık olarak yüzde 10 oranında daha uygun malzemelerdir. Günümüzde demir ve çelik fiyatları ton olarak belirlenmektedir. Yani satın alımlar tonaj üzerinden yapılmaktadır.

Geçen seneye oranla bu iki ürünün fiyatları yüzde 50 değerinde fiyat artışına maruz kalmış durumda. Uzmanların görüşlerine göre hem demirde hem de çelikte ki fiyatlarının daha da artması beklenmekte. Demir çelik fiyatları açısından ülkemizde farklı seçeneklerin karşımıza çıktığını rahatlıkla ifade edebiliriz.

Demir Çelik Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Demir çelik ürünlerinin fiyatları dolar kuru ile doğru orantılıdır. Yani dolar kuru gerilediğinde bu ürünlerin fiyatları azalırken dolar kuru arttığında fiyatlar artmaktadır. Öte yandan ihtiyaç durumu da fiyatları etkilemektedir.

Piyasada ki ihtiyaç dengesi azaldığında genel olarak demir ve çelikte fiyatlar artış göstermektedir. Fiyatların belirlenmesinde geri dönüşümünde etkisi bulunmaktadır. Geri dönüşüm oranı ne kadar fazla olursa üretilen demir ve çelik miktarı da o oranda artmaktadır. Dolayısıyla elde edilen stok artacağından birim fiyatlarda azalma olacaktır.

Son olarak ise fiyatlar fabrika kuruluşlarının olduğu yerde daha uygun olmaktadır. Çünkü fabrikadan alışlarda lojistik masrafları oldukça az olmaktadır. Bu durumda doğrudan fiyatların azalmasına neden olmaktadır. Demir çelik fiyatları değişimi söz konusu olduğu zaman karşımıza son derece hassas bir süreç çıkar.

çelik fiyatları

Son 1 Yıl İçindeki Demir Çelik Fiyat Değişimi

Geçtiğimiz senenin yaz aylarında demir ve çelik fiyatları 3 ay kadar sabit seviyelerde kalmıştır. Ancak aralık ayında yaklaşık yüzde 65’lik bir zam yaşanarak son yılların en pahalı birim fiyatlarına ulaşılmıştır. Ocak ayında ise fiyatlar yüzde 25 oranında gerilemiş ve yaklaşık 2 ay boyunca fiyatlarda bir değişiklik olmamıştır.

Mart ayına gelindiğinde ise fiyatlarda ciddi oranda bir değişiklik meydana gelmiştir. Demir ve çeliğin birim fiyatları yüzde 40 artmıştır. Bu aylarda dolar kurunda ki anı iniş çıkışlarda yükselmeleri desteklemiş durumda. Böylece fiyatlar mart ayına göre yüzde 20 oranında daha artmış durumda.

En Uygun Demir Çelik Nereden Alınır?

Ülkemizde şu an için en uygun demir fiyatları İzmir, İskenderun ve Gebze bölgesinde bulunmaktadır. Bu bölgelerde ki demir fiyatları diğer bölgeler ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 5 ile 8 oranında daha ucuz olmaktadır. Öte yandan çelik fiyatlarının en uygun olduğu bölgeler Ankara, Karabük, İstanbul, İzmir ve Kocaeli bölgeleridir.

Bu bölgelerde ki çelik fiyatları diğer bölgelere oranla ortalama yüzde 10 ile 15 oranında daha uygun seviyelerdedir. Genel olarak son yıllarda demir malzemesi en çok İzmir bölgesinden alınılmıştır. Öte yandan çelik malzemesi ise en çok Karabük bölgesinden alınmıştır.