Çelik Konstrüksiyon

Çelik konstrüksiyon her zaman güçlü yapıya sahip bir yapı sistemi olarak zihinlerde yer edinmektedir. Çelik, dünyadaki en çok yönlü malzemelerden biridir.

Bu yapı malzemesinin şekillendirilmesi ve kaynaklanması kolaydır. Bu da günlük hayatımızın önemli bir parçası haline gelmesine yardımcı olacaktır.

Çelik, esas olarak demir ve karbondan oluşan bir alaşımdır. Küçük miktarlarda manganez, silikon ve diğer elementleri de içerebilir. Çelik, nispeten yüksek bir erime noktasına (1,535°F veya 871°C) sahiptir. Bu da çeliği birçok uygulama için faydalı kılar.

Çeliğin gücü, içindeki karbon içeriğine bağlıdır. Mesela, düşük karbonlu çelik kolayca bükülebilirken, yüksek karbonlu çelik daha fazla çekme mukavemetine sahiptir. Karbon içeriği %0 ile %2 arasında değişebilir. Bu noktada çelik konstrüksiyon sistemleri de mükemmel kullanım özellikleriyle karşımıza çıkmaktadır.

Çelik konstrüksiyon türleri

Bilindiği üzere üç ana çelik türü vardır. Bunlar, karbon, alaşım ve paslanmaz çelik olarak tanımlanmaktadır. Çelik, inşaatta en yaygın kullanılan malzemedir ve popülaritesi, sağlamlığı ve dayanıklılığından gelmektedir. Karbon çelikleri, karbonla karıştırılmış demirden yapılır. Karbon çelikleri, anahtar ve tornavida gibi aletlerin yanı sıra inşaat demiri gibi inşaat malzemelerinin yapımında kullanılır.

Alaşımlı çelikler, krom veya nikel gibi az miktarda başka metaller içerir. Bu alaşımlar, uçak motorları gibi yüksek mukavemetli uygulamalar için kullanılabilir. Alaşımlı çelik ayrıca matkap ve testere gibi aletlerin yapımında da kullanılır.

Paslanmaz çelikler minimum yüzde 10 krom içerir, bu da onlara korozyon direnci sağlar. Paslanmaz çelik tencere, beyaz eşya ve takı gibi ürünlerde kolay paslanmaması ve kararmaması nedeniyle kullanılmaktadır.

Çelik konstrüksiyon, yapısal çelik bileşenleri içeren bir yapı sistemidir. Çelik çerçeveleme, çelik konstrüksiyonun en yaygın şeklidir. Oldukça esnektir ve basit pencere çerçevelerinden karmaşık şekillere kadar çok çeşitli işlevleri desteklemek için yapılabilir.

Çelik konstrüksiyon sistemleri

Çelik çerçeve sistemi, yükleri taşımak için tasarlanmış dikmelere sahip kolonlar ve kirişler ile yapıyı bir arada tutan bağlantılardan oluşur. Saplamalar tipik olarak her iki yönde 16 inç aralıklıdır ve yük taşıyan veya taşımayan olabilir. Bazı durumlarda, iç duvarlar çelik dikmelerle desteklenir.

Çelik konstrüksiyon, geleneksel ahşap çerçevelemeye göre birçok avantaj sunar. Çelik, ahşaptan daha güçlüdür ve bu nedenle daha ağır yükleri destekleyebilir. Çelik, ahşaptan daha fazla yangına dayanıklılık sağlar, bu da onu yangın güvenliğinin kritik olduğu yüksek binalarda kullanım için ideal bir malzeme yapar. Yeterli yalıtım ile kullanıldığında çelik binalar, beton veya ahşap çerçeve konstrüksiyon gibi diğer malzemelerle inşa edilenlerden daha fazla enerji verimli olabilir.

Çelik konstrüksiyon, çelikten yapı ve bileşenlerin imalatıdır. Çeliğin gücü, düşük maliyeti ve imalat kolaylığı, onu birçok yapı türü için popüler bir malzeme haline getirir. Tam da bu noktada Çelik konstrüksiyon tam anlamıyla yeni nesil yapı malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır.